Herman van Weydom Claterbos

Amsterdam 21 januari 1950 – Alkmaar 27 februari 2018

Herman van Weydom Claterbos

Volkomen onverwacht overleed Herman.

In 1978 werd Herman aangesteld als docent Algemene Theoretische Vakken bij de MPA (Muziek Pedagogische Academie) te Alkmaar.

De MPA was een hechte muzikale gemeenschap op het Nassauplein en Herman maakte daar actief deel van uit. Hij musiceerde bijvoorbeeld bij twee lustrumvieringen in 1980 en 1985  in de Vest en bij het afscheid van onze eerste directeur Oebele Bootsma.

Herman was niet alleen in muziek geïnteresseerd maar ook het reilen en zeilen van het Instituut had meer dan zijn belangstelling. Hij was vele jaren lid van de medezeggenschapsraad binnen het Conservatorium, de Hogeschool Alkmaar en tenslotte bij Hogeschool Inholland, dit in verschillende rollen. Onder andere als voorzitter. In de verschillende overlegsituaties was hij altijd duidelijk, goed geïnformeerd en zonder dubbele agenda aanwezig.

Herman was lid van STICONH, Stichting Componisten Noord Holland waarbij het doel was composities van de aangesloten componisten ten gehore te brengen. Mede leden waren o.a. Bram Heijmans, Jan van Wijk, Kees van Unen en Bernard van den Bogaard. Het eerste componisten festival was in 1994 met als thema Guido van Arezzo. Dit festival begon met een lezing van Herman over de rol van Guido van Arezzo en op welke wijze Guido met behulp van de hymne Ut queant laxis een methode bedacht om de grootte van de secunde stap eenduidig te kunnen noteren. Deze hymne was de inspiratiebron voor het festival.

Bij het uitwisselingsprogramma in 1996 met het College of Higher Education in Bath, onze evenknie in de zusterstad van Alkmaar ging hij mee om de composities van onze studenten te helpen uitvoeren in Bath en later weer te assisteren als de studenten uit Bath naar Alkmaar kwamen om hier hun composities te laten klinken.

Herman werd naast docent Algemene vakken na Hans Bruin en Harry Vooren, samen met Marianne Habets en Thom Janssen hoofdvakleraar piano. Ook als begeleider hielp hij vele studenten bij het uitvoeren van hun eindexamenprogramma’s. Herman wist op zijn eigen wijze soms wat afstandelijk dan weer inlevend maar vooral heel betrokken bij het proces op weg naar een examen of het eindexamen de studenten te inspireren.

Na zijn “gedwongen ontslag” rond 2010 vanwege het opheffen van de klassieke afdeling wierp Herman zich op allerlei muzikale activiteiten. Zoals een concert in Durgerdam waar Herman samen met zijn broers Pieter en Jaap eigen werk liet horen. Ook was Herman bezig met het interpreteren en invullen van de cadensen bij een pianoconcert van Mozart. Dit onderzoek stond op het punt gepubliceerd te worden.

Herman was actief lid van de Werkgroep Muziek in Alkmaar waarin hij samen met Marlies Bootsma, Jan van Wijk, Peter Rijs, Corinne Moerbeek, Wendy Boots, Marijke Niele, Bernadette Olbers en Bob Martens een reünie organiseerde in 2013 voor allen die bij de MPA/ Conservatorium Alkmaar waren betrokken. Een tweede reünie in 2016 is samen met Herman in een kleinere werkgroep voorbereid. Ook was hij eindredacteur van twee jubileumboekjes waarin de geschiedenis van MPA en Conservatorium treffend vorm is gegeven.

Herman zal worden gemist als een betrouwbare, integere, innemende, humorvolle, inspirerende en bekwame collega en vriend.

 

Over muziekinalkmaar

In januari 2011 is de werkgroep muziek voor het eerst bij elkaar gekomen. We willen de periode van het ontstaan van de volksmuziekschool in Alkmaar in 1958 t/m het vertrek van het conservatorium uit Alkmaar in 2010 vastleggen.
Dit bericht werd geplaatst in Muziekonderwijs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s