Bernadette Olbers en Takkenbos

Bernadette studeerde fagot in Amsterdam. Daar op het conservatorium deed ze eindexamen. In die tijd, in 1975, gaf ze ook fagotles in Amsterdam Zuidoost. Omdat er boven het Noordzeekanaal niemand was die fagotlessen verzorgde, besloot ze haar lespraktijk te verplaatsen naar het Noorden.

Als een soort missionaris is Bernadette de provincie ingetrokken. Ze is harmonieorkesten langs gegaan om te kijken of er nog ongebruikte fagotten in de kast lagen. Door haar bemiddeling kwamen de fagotten uit hun kist en konden ze worden bespeeld. In de jaren tachtig had ze 38 fagotleerlingen! Fagot werd een populair instrument.

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig is het fagot orkest Takkenbos ontstaan. Bernadette had individuele leerlingen op les en het leek haar een goed idee om de leerlingen de kans te geven om samen te spelen. Het orkestje begon met vijf of zes fagotten, maar dat groeide door. Soms waren er 20 tot 30 deelnemers, later zelfs 45! Eenmaal per maand werd er gerepeteerd in muziekschool Waterland in Purmerend.

Op 25 oktober 1990 speelde Takkenbos bij opening van theater de Purmaryn in Purmerend.

Takkenbos in de IJsbreker, Amsterdam 1991

In 1991 kwam het orkest in een stroomversnelling. Het orkest werd uitgenodigd om het fagotfestival in de IJsbreker te openen. De toenmalige directeur en oprichter van de IJsbreker, Jan Wolff, verzon toen de naam voor het orkest: Takkenbos. Bernadette belde vervolgens componist Bernard van Beurden om een stuk te schrijven voor Takkenbos. Dat werd ‘Take five or more’, een vijfstemmig stuk. Takkenbos voerde dat in 1991 uit in de IJsbreker. Het hele orkest, 45 mensen, was gekleed in T-shirts met een mooie print er op van het affiche van het festival. Daarmee was het fagotfestival geopend.

Als Takkenbos aan het inspelen was kreeg Bernadette wel eens het gevoel dat er een bijenvolk aan het uitzwermen was. Om de aandacht te krijgen zei ze: “Luister naar de dirigent. Ik ben het Takkenwijf van Noord Holland!” Een andere uitspraak van Bernadette: “ We spelen zo zuiver mogelijk vals.”

Terwijl fagotorkest Takkenbos de haven van Hoorn uitvaart wordt de toonladder van bes gespeeld. Hoorn,1991

Op 25 mei 1991 werden er ‘Landelijke muziekdagen’ gehouden. In het kader daar van stapte Takkenbos in Hoorn aan boord van een tjalk, een grote zeilboot.

De tjalk met fagotorkest Takkenbos aan boord. Hoorn, 1991

Op 1 juni 1991 werd ‘Take five or more’ gespeeld op de Haarlemse Klavecimbel dagen waarbij Bernard van Beurden de directie op zich nam.

In februari 1992  werd door de componist Jan van Dijk een stuk geschreven speciaal voor Takkenbos met de grappige titel ‘Zonder blaadjes’. Later schreef hij nog een stuk voor fagotorkest en orgel ‘Plus en plus’.

25 mei 1991 Takkenbos in Hoorn http://youtu.be/ueVQHKJ1vTY
1 juni 1991 Takkenbos in Haarlem http://youtu.be/NRp8SwJGq5c

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s