MPA 21

MPA 21 staat voor Muziek Pedagogische Academie van de 21e eeuw. Het is een platform voor muziek vakdocenten en -studenten.
mpa21.nl

Tableau de la troupe' Docenten MPA 21

Tableau de la troupe’
Docenten MPA 21

Op de dag van de oprichting, 15 maart 2013, verscheen er een artikel in het Noordhollands Dagblad.

Docenten willen ‘gat’ conservatorium vullen

DOOR MARK MINNEMA ALKMAAR. – Vijftig Noord-Hollandse muziekdocenten slaan de handen ineen om conservatorium waardig onderwijs in de provincie te bieden. De organisatie, MPA21, gaat vandaag online.

De docenten willen het gat vullen dat is geslagen na het vertrek van het conservatorium uit Alkmaar in 2010. Velen van hen gaven er ooit les of studeerden er.

De oprichting valt samen met twee jubilea die worden gevierd.
Dat van de oprichting van de Volksmuziekschool Alkmaar, 55 jaar geleden, die nu voortleeft onder de naam Artiance. En dat van de Muziekvakopleiding die vijftig jaar geleden werd opgericht, de voorloper van het Alkmaars conservatorium.

In het kielzog van de lustrum-viering wordt nu MPA21 opgericht, een muziekvakopleiding met docenten die zelfstandig werken maar die wel samenwerken: er is één intake, er is overleg, tarieven zijn grotendeels gelijk.

In 2010 verhuisde het conservatorium, inmiddels onderdeel van InHolland, naar Haarlem. Sindsdien is sprake van ‘kaalslag’, zegt mede-initiatiefnemer Jan van Wijk, docent muziek-theoretische vakken. ,,Er is geen centraal punt meer”, zegt hij.
Van Wijk doelt onder meer op mensen die een vooropleiding willen volgen voor een conservatorium. Dat wil MPA21 (de naam verwijst naar het vroegere conservatorium en de 21e eeuw) bieden. Ze hebben alle disciplines in huis, claimt van Wijk, van oude muziek tot dj. ,,We willen zo breed mogelijk zijn.”

Er zijn meer doelgroepen waarop ze zich richten. Conservatoriumstudenten die studiebegeleiding zoeken. Getalenteerde amateurmuzikanten die zich willen verdiepen. Een huis-arts die graag Mozart speelt en alles over diens sonates wil weten. Iemand die wil weten hoe de muziek van Miles Davis in elkaar steekt. Tot slot leiden de docenten op tot het staatsexamen SNMV, dat gelijk staan aan een conservatoriumdiploma.

Van Wijk stelt dat de organisatie hetzelfde doet als een muziekopleiding. ,,Maar dan zonder de managers, directeuren en zonder een hoofdgebouw.”

De slechte ervaringen bij InHolland spelen daarin mee. ,,Sinds 1990 heeft men het conservatorium afgebroken. In Haarlem zijn nog maar twee vakken over. Voor extra toeloop heeft de verhuizing ook niet gezorgd. InHolland heeft nooit goede bedoelingen gehad.”

Programma van jubileum
Het jubileum van het conservatorium biedt een uitgebreid programma:
Concert van barokensemble Ferroforte, zondag 17/3 in de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsen in Alkmaar; donderdag 21/3 jamsessie in The Flight, Lombartsteeg in Alkmaar; zaterdag 23/3 het Next Generation Festival, met o.a. workshops voor jongeren bij Artiance aan het Canadaplein in Alkmaar; zondag 24/3: lunchconcert Noord-Hollands Blazersensemble en reünie van het conservatorium, in Artiance, Alkmaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s