Riet Woldhuis Tamis

Interview 23-01-'12Riet Woldhuis Tamis (1929, Oudorp NH) kwam uit een gezin van 12 kinderen. In de 50-er jaren was ze leidster van de welpen bij de katholieke padvinderij in Oudorp. Akela werd ze genoemd, maar ook tante Riet. Ze vond het leuk om met de kinderen te zingen. Eerst waren het alleen kinderen van de verkenners, later kwamen er ook anderen bij.

Ze zongen in het klooster tegenover de Laurentiuskerk, waar Riet toen woonde.
De nonnen die daar eerst woonden waren verhuisd naar de Loudelsweg in Bergen en toen het klooster leeg kwam te staan bood Riet aan op het klooster te passen. Riet was, ook toen al, een liefhebster van oud speelgoed. Ze verzamelde het en er waren prachtige zelfgemaakte poppenhuizen bij. Dus er was in het klooster altijd genoeg voor de kinderen om mee te spelen. Na schooltijd kwamen de kinderen al aanzetten, het was een soort familiegebeuren. Soms zongen ze wel drie keer in de week.

Ook werd er gezongen in de katholieke kerk, de Laurentiuskerk. Een zuster, die les gaf op de Joseph school er tegenover, hoorde het koor eens zingen en vroeg of het koor eens zou kunnen optreden tijdens de schoolmis. Dit optreden was het begin van een lange reeks. Er kwamen volwassen koorleden bij en het koor groeide tot tachtig leden. Het koor werd ingezet bij het Kerstfeest, bruiloften en begrafenissen.

Optredens waren er zowel in Nederland als in het buitenland (o.a. Praag). Ook deed het koor mee aan concoursen (1e prijs Bachconcours van de TROS) en zijn er ca. tien radio opnames geweest. Riet maakte de kostuums voor de koorleden zelf, waaronder de rode toog en de witte kanten superplie.

Riet begon als autodidact met het koor. Ze heeft tien jaar zanglessen bij Maartje Kliffen gehad en volgde later de vakopleiding en dirigentenopleiding bij Oebele Bootsma. Riet heeft het Laurentiuskoor vijfenvijftig jaar gedirigeerd. Veel koorleden zijn doorgestroomd naar MPA en conservatorium.
In januari 2009 heeft zij het stokje overgegeven aan Yiorgo Moutsiaras.

Jan van Wijk en Marlies Bootsma hebben een interview met haar gehouden. Je kunt het bekijken en beluisteren: http://youtu.be/NGFbU86h_pU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s